util


4 sfaturi utile! Ce trebuie să știi dacă ești fotograf începător

Fotografia a devenit unul dintre cele mai interesante și comune hobby-uri, dar când eşti la început de drum, complexitatea domeniului poate fi destul de descurajantă.

Tot ce trebuie să faci pentru a-ţi îmbunătăţi tehnica foto este să urmezi câţiva paşi uşor de reţinut şi aplicat.

 

1. Ce trebuie să ştii despre expunere

Taken with a preproduction X-Pro1 http://www.flixelpix.com/tag/x-pro1/

Primul lucru pe care trebuie să-l ştii este să foloseşti lumina în avantajul tău. Ştii cum ţi se ajustează vederea de la lumină la întuneric? Şi camera ta funcţionează la fel! Există variaţii de lumină, dar şi variaţii de întuneric, iar camera ta le poate captura printr-o singură apăsare de buton.

 

2.Despre lumina în fotografie

2bc41bbe442ba33c02aab45772cacbda

Fotografia are o aşa numită „oră de aur”. Acest interval de timp perfect pentru surprinderea unor efecte deosebite se situează la răsărit sau înainte de apus. Numele acestei perioade vine de la nuanţele calde pe care soarele le va „picta” în fotografiile tale.

 

3. Învață să focusezi

Little boy with camera is shooting his dog

Este destul de uşor să obţii acest efect atunci când foloseşti camera unui smartphone, dar la fel de uşor poate fi şi când foloseşti camera de fotografiat. Presupunând că ai o cameră de fotografiat obişnuită, tot ce trebuie să faci este să apeşi butonul „shutter” uşor, doar pe jumătate. După ce camera ta a aplicat efectul, apasă butonul în întregime şi priveşte rezultatul.

 

4.Despre compoziție

Peggy's Cove Lighthouse Nova Scotia Canada

Compoziţia înseamnă, în esenţă, trei lucruri: ce păstrezi în cadru, ce laşi în afara cadrului, unde plasezi lucrurile surprinse în cadru. În fotografie, există o „lecţie” numită „regula celor trei”: dacă „tai” o fotografie în trei pe orizontal şi pe vertical şi plasezi subiectul în unul din cele patru puncte în care liniile se intersectează, vei obţine o compoziţie cu un balans frumos. Unele camere chiar împart automat ecranul tocmai pentru a-ţi uşura treaba.

 

Sperăm că veți ține cont de aceste sfaturi și vă vor fi de folos. Surprindeți-vă cei dragi cu cele mai frumoase fotografii!